Tatlılar Kurabiyeler Sebze Yemekleri Diyet Yemekleri İçecek Tarifleri Et Yemekleri Bakliyat Yemekleri
30 Mayıs 2014 Cuma

3'lü Pilav

NefisYemekTarifleri-sirbPwrOz

Kaç Kişilik: 6-8 kişilik

Hazırlama Süresi: 15dk

Pişirme Süresi: 15dk


Malzemeler

  • 1 bardak arpa şehriye
  • 1 bardak bulgur
  • 1 bardak pirinç
  • 3 yemek kaşığı. sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ( yağ ölçüsünü istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)
  • 3 bardak civarında sıcak su (kullandığınız bulgur ve pirince göre değişiklik gösterecektir)
  • Tuz
  • Tavuk suyu

Hazırlanışı

Pirinç ve bulgur aynı kapta yıkanıp, sıcak suda biraz bekletilip, unu çıkması sağlanır.
Son olarak soğuk suda yıkayıp kullanacağız.
Yağlarla birlikte şehriyeyi kavuruyoruz.
Şehriyelerin rengi istenilen kıvama gelince pirinç ve bulgur karışımını koyup kavurmaya devam ediyoruz.
Kısık ateş kullanırsanız renginde kararma olmaz. Yüksek ateşte kavuracaksanız tereyağını sonradan ilave edin ki yanıp pilavın rengini karartmasın.
Sıcak su, tuz, ve tavuk suyunu ilave edip su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirip bir 10 dk dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

PİLAVDA SU ÖLÇÜSÜ
Suyun ölçüsü kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterecektir. Suyunu ilave ederken azar azar ilave edin ki ayarı kaçmasın.
Eğer fazla olursa hemen kepçeyle alın.

Ben pilavda su ölçüsünü göz kararı kullanıyorum genelde.
Pirinçlerin üzerini geçecek şekilde suyu koyuyorum.
Pirinçleri ortaya doğru kaşıkla itiyorum, ortada hafif dağ şekli oluyor. Eğer su tam üstündeyse ölçüsü tamamdır.
Eğer pirinçler sudan yukarıdaysa (tane tane görünüyorsa) azdır, eğer su pirinçten çok yukarıda kalıyorsa fazladır.

PİLAVDA TUZ ÖLÇÜSÜ
Suyu biraz tuzlu olmalı. Suyu ilave edip, tuzu koyup karıştırdıktan sonra, tuzu biraz belli olmuş, bir tık fazla kaçmış, gibi düşünüyorsanız ölçüsü tamamdır.

Eğer tam istediğiniz ölçüde tuzu ilave ederseniz pirinçler suyu çektikten sonra biraz tuzu az olmuş cümlesini kurmanız mümkün.

Aslında bu pilavı aynı malzemelere ilave olarak havuçla yapıyorum. Adını hem arnavut pilavı olarak hem de meyhane pilavı olarak duymuştum. Geçen gün pilav yapayım dedim. Baktım havuç kalmamış evde, ben de bu şekilde yaptım. Adına da 3′lü pilav dedim. Bu pilava 3′lü pilav dememin sebebi ise pirinç bulgur ve şehriye 3′lüsünden yaptığım için :)

Eşit malzeme kullanarak küçük bardaklarla az, büyük bardak ya da kase ile de fazla pilav yapmak mümkün. Sadece orantılı malzeme artırın. 2 kişilik pilav için 2′şer yemek kaşığı kullanıyordum. Bu şekilde de kişi hesabı yapabillirsiniz.

3'lü Pilav 1

  • Blog Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bu Gün Ne Pişirsem Tüm Hakları Saklıdır...
Tasarım Gürhan Korkmaz