Hamsili Pilav

Kaç Kişilik: 4-6 kişilik
Hazırlama Süresi: 40dk
Pişirme Süresi: 45dk
Malzemeler
- 1 kg hamsi
- 1 kase mısır unu
- yağ
- 2 soğan
- 3-4 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 su bardağı pirinç
- tuz
- karabiber
- yenibahar
- 3 su bardağı sıcak su
- bir demet dereotu
- hamsiler yetmezse patates
Hazırlanışı
1 kg hamsi temizlenip kılçıkları çıkarılır, sırtları mısır ununa bulanır, yağlanmış teflon tavaya kuyrukları ortaya gelecek şekilde ve biraz birbirinin üstüne bindirilecek şekilde dizilir. 2 soğan kavrulur, 3-4 yemek kaşığı kuş üzümü ve 2 su bardağı pirinç eklenir. Tuz, karabiber ve mutlaka yenibahar eklenir. 3 su bardağı sıcak su ile kısık ateşte birazcık pişirilir, tam pişmeden almak gerek. Çünkü hamsilerle de pişmeye devam edecek tavada. İçine bir demet ince doğranmış dereotu koyulur ve tavaya dizilmiş hamsilerin üzerine yavaşça yayılır. Kalan hamsiler yine sırtları mısır ununa bulanarak pilavın üzerine kapatılır (bu kez sırtları yukarı bakacak), eğer bu aşamada hamsileriniz yetmezse patates dilimleyerek pilavın üzerini kapatın. Kısık ateşte yarım saat kadar bir tarafı, yarım saat kadar diğer tarafı pişirin, tavanın kalınlığı ve ocağa göre pişme süresi değişiyor. O yüzden kenarlarda renk değişimi varsa ve yirmi dakika kadar piştiyse çevirip bir bakın bence. Çevirmesi çok zor olduğundan bileği kuvvetli birinden yardım istenebilir, tava çok ağır oluyor ve tabi sıcak. Ben pişerken kenarlardan yumurta fırçası ile yağ bırakıyorum. Afiyet olsun. Allah bereket versin.
0 yorum:
Yorum Gönder