Pratik Hatay Kısırı

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik
Hazırlama Süresi: 20dk
Pişirme Süresi:
Malzemeler
- 2 çay bardağı (ajda) esmer bulgur
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1çay kaşığı kimyon
- Tuz
- Yarımşar demet yeşil soğan, nane, maydanoz
- Yarım su bardağı nar ekşisi
- 1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Pratik olmasının sebebi bulguru biraz sıcak ya da kaynamış suda 15 dk bekletmektir. Normalde Hatay kısırına su yoğurdukça az az eklenir hatta kuru yoğurulur diyebilirim ancak günümüz şartları pratik olmayı gerektirdiğinden biz de bu modaya uyduk. :) Bulgura su çok fazla dökülmemelidir. Çok cıvık olursa tadı kaçar. Sadece bulgurun emeceği kadar kaynar su bulgura dökülür beklemeye bırakılır. O esnada soğan nane ve maydanoz yıkanır, ayıklanıp temizlenir, çok ince olmamak üzere kıyılır. Sonra ıslanmış bulgura salçalar, kimyon ve tuz eklenir ve iyice özleşene kadar yoğurulur. (Yaklaşık 5 dk.) Karıştırılır demiyorum. Çünkü Hatay kısırı elde yoğurulur. Özleştikten sonra önce nar ekşisi dökülür karıştırılır. Daha sonra yeşillikler dökülür. Yeşillikler döküldükten sonra hafifçe karıştırılır, yalnız yeşilliklerin ölmemesi gereklidir. En son üzerine zeytin yağı dökülür. Böylece yeşilliklerin de parlak görünmesi sağlanmış olur. Daha sonra servis yapılır ve yenir. Bu kısırı çok bekletmemek gerekir. Çünkü bulgur yağı çektikten sonra kısırda kuruma meydana gelir. Tadı taze taze yenilen kısırdan biraz farklılaşır. Önerim vakit kaybetmeden yemenizdir. :) Servis yanında bol marul, domates, salatalık, tere, turp, turşu, ayran vs. yanında muhteşem gider. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder