Çilek Bahçesi Pastası
Kaç Kişilik:
Hazırlama Süresi:
Pişirme Süresi:
Malzemeler
- 5 Adet yumurta
- 1 Tutam tuz
- 2,5 Çay bardağı dolu dolu şeker (230 Gram)
- 3 Çay bardağı tepeleme un (165 Gram)
- 2 Yemek kaşığı kaynar su
- 1 Paket kabartma tozu
Hazırlanışı
Anneler günü için hazırladığım Çilekli Pasta başta sevgilim olmak üzere, tüm ailem tarafından çok beğenildi. Hatta şeker hastası olan ve bugüne kadar pasta yemeyen babam bile 2.dilimini istedi diyeyim de siz nasıl hafif, mis kokulu ve lezzetli bir pasta olduğunu anlayın.
Pandispanya’sı sünger gibi oldu, tarifini daha önce vermiştim fakat burada hepsi birarada olsun diye tekrardan yazayım.
Şimdiden hepinize kolay gelsin, bol bol iltifatlar getirsin…
Bu tarifle aynı ölçülerde yaparsanız 10 kişilik pasta oluyor. Hem de bonkör dilimli olarak :)
Pandispanyanın Yapılışı (Ben 22 cm’lik kelepçeli kalıp kullandım)
*Öncelikle yumurtaların sarılarını bir kaba, beyazlarını ayrı başka bir kaba koyalım.
*Beyazlarının içine bir tutam tuz atarak, köpük köpük, kar gibi olana kadar mikserle çırpıyoruz.
*Ayrı bir kapta duran sarılarının içine şekeri koyarak çırpmaya başlayalım, içine 2 yemek kaşığı kaynar suyu da ekleyip rengi iyice açılana kadar çırpmaya devam edelim. (Kaynar su şekerin daha rahat erimesini sağlayacaktır)
*Unu ve kabartma tozunu eleyip, içerisine; yumurta sarıları ve beyazlarının olduğu iki karışımı da ekleyelim. Mikserle yaklaşık 1-2 dakika çırpalım.
*Fırın tepsimizi tereyağı ile yağlayıp, hafifçe unlayalım, ardından silkeleyelim. Kenarlarına serpmeyi unutmayın ki kekimiz kolay çıksın.
*Karışımımızı tepsiye döküp, masaya 3-4 kez vurarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaralım ki, yamuk yumuk kabarmasın.
*Tepsiyi soğuk fırına atalım.
*Kenarlarından kabarmaya başlayıncaya kadar 200 derecede, sonrasında ise 150 derecede, pembeleşinceye kadar pişirelim. (Benimki fırına koyduğum ilk andan itibaren 45-50 dakikada pişti)
Piştiğini düşündüğümüz an kürdanı keke sokup hamursuz çıktığını görüp emin olalım.
*Keki fırından çıkardıktan sonra kenarlarını kürdan yardımı ile sıyırıp, temiz bir bezin üzerine ters çevirelim.
*Soğuduktan sonra enine 3 parçaya bölelim. (ben 2 parça yaptım keki kalın oldu) Kenarlarından bıçakla kesip, gerisini iple keserseniz daha kolay olacaktır.
Sünger gibi, fısır fısır, lezzetli pandispanyamız hazır.
Muhallebinin Yapılışı
*Çelik tencereye süt, yumurta sarısı, şeker, un, nişastayı koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz.
*Orta ateşte sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişirelim, kaynadıktan 2 dakika sonra ocaktan alabiliriz.
*İçine tereyağı ve nişastayı atıp mikserle pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 3-4 dakika mikserle çırpıyoruz.
*Soğuyana kadar ara sıra karıştıralım ki kabuk tutmasın.
Pastanın Hazırlanışı
*Çileklerin sapını çıkarıp yıkayalım, uzunlamasına ince şekilde doğrayalım (büyüklüğüne göre 3′e 4′e bölünüyor)
*Soğutup kestiğimiz kekin alt kısmını servis tabağımıza koyalım. 3 Yemek kaşığı süt ile ıslatalım
Üzerine muhallebiyi eşit şekilde sürelim, doğradığımız çilekleri sıralayalım.
*2.kat kekimizi de koyup 3 yemek kaşığı süt ile ıslatalım, yine muhallebi ve çilekle süsleyelim.
*En üste koyduğumuz keki ıslatmıyoruz, üzerini ve yanlarını muhallebi ile güzelce kapatalım ve düzeltelim. Ortadan başlayarak çilekleri, birbirinin üzerine gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim.
*Kenarlarına tek sıra halinde rulokatları dik olarak dizelim. Bir kurdele yardımı ile şeklini bozmadan sıkalım ki durdukça dağılmasın.
*Tart jölesini tarifine uygun şekilde hazırlayalım, iyice soğuyup katılaşmadan bir fırça yardımı ile çileklerimizin üzerine sürelim. Her yerine değmesine özen gösterin. Hem parlak gösterecek hem de kararmasını engelleyecektir.
*Mümkünse üzerini kapatıp 1 gece dolapta bekletelim, ne kadar beklerse o kadar lezzetli olacak.
*Ben kurdelenin üzerine bir tane de yapma çiçek ekledim, daha şık gözüktü. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış…
Afiyet olsun…
Notlar:
-Pandispanyayı hemen kullanmayacaksanız, iyice soğuttuktan sonra güzelce sarıp buzluğa atabilirsiniz, misafir geleceği zaman daha pratik olacaktır.
-Kek düşük ısıda içini çeke çeke pişiyor, biraz uzun sürüyor fakat sonuç mükemmel.
-22 cm lik kalıpla 3 katlı pasta yapabilirsiniz, 2 katlı yapayım; daha ince olsun derseniz kek kalıbınızı daha büyük seçin.
-Tarifte yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı çırpmanızı önerdim çünkü bu şekilde daha güzel kabarıyor.
-Eğer fırından çıktıktan sonra sönüyorsa ununu az koymuşsunuz demektir.
Elinizden yemek yiyenleriniz ve iltifat edenleriniz bol olsun…
Keyifli sofralar dilerim…
0 yorum:
Yorum Gönder