Golot (Gümüşhane Yöresine Ait Enfes Bir Lezzet)
- Kaç Kişilik 8-10
- Hazırlama 20dk
- Pişirme 45dk
Golot (Gümüşhane Yöresine Ait Enfes Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo süt
- 2 su bardağı su
- 1. 5 su bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 yumurta akı(sarısı üzerinde kullanılacak)
- 1 yemek kaşığı yoğurt(üzerine sürülecek hamura katmıyoruz)
- 400 gram tereyağı(arasına sürmek için)
- Alabildiği kadar un yaklaşık iki kilo kadar (yumuşak bir hamur olacak)
- Not:bu ölçüden tam 18 adet golot çıkıyor tam 3 tepsi.
Golot (Gümüşhane Yöresine Ait Enfes Bir Lezzet) Tarifi Yapılışı
Hayırlı günler hanımlar bugün sizlerle çok ama çok lezzetli gümüşhane iline has golot tarifini paylaşacağım. Umarım yaparsınız ve yediğinizde mmmmmmm gerçekten muhteşemmiş dersiniz Gelelim nasıl yaptığımıza ılık süt ve suya şekerle mayayı koyup kabarmasını bekliyoruz derince bir kaba yağı ,yumurta aklarını, tuzu koyalım kabaran mayalı sütü ekleyelim unumuzu yavaş yavaş ekleyerek ve eleyerek hamurumuzu yoğuralım .Yumuşak poğaça hamuruna yakın bir hamur yoğuralım ve hamurumuzu dinlendirelim iyice kabarana kadar. Hamurumuz kabardı şimdi tamamen yapımına geçebiliriz. Yağımızı önce eritelim. Hamurumuzu 18 bezeye ayıralım her bezeyi açalım(resimleri ekleyeceğim için ne kadar açılması gerektiğini yazmıyorum) Açtığımız hamurun içine 2 yemek kaşığı erittiğimiz yağdan gezdirelim bir baştan bir sondan katlayıp hamurumuzu buralım ve golotumuzun şeklini verelim yağlanmış tepsiye yerleştirelim tepsiye yerleştirdiğimiz golotları parmaklarımızla biraz ezelim ve yayvanlaştıralım. Yumurta sarısının içine 1 yemek kaşığı yoğurdu ekleyip karıştıralım golotlarımızın üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırınımıza koyup yaklaşık 40-45 dakika pişirelim.
Afiyet olsun
0 yorum:
Yorum Gönder