Limonlu Kek
- Kaç Kişilik 6-8
- Hazırlama 10dk
- Pişirme 1 saat
Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 5 yumurta
- 2 bardak (200 ml. ) şeker
- 2, 5 bardak un
- 1 Türk kahvesi fincanı (100 ml) sıvı yağı
- 1-1, 5 Türk kahvesi fincanı gazoz
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 vanilya
İçine isteğe göre;
- Kakao
- Kuru üzüm
- Damla çikolata
- Ceviz v. S.
Limonlu Kek Tarifi Yapılışı
İki kap alıyoruz ( bilen bilir, bilmeyenlere kaplar tamamen kuru olmalı) birine yumurtaların akını, diğerine sarılarını ayırıyoruz.
Yumurta aklarına bir bardak şeker ve bir tutam tuz ekleyip kar haline gelene kadar mikserle en yüksek seviyede çırpıyoruz.
Sarıların olduğu kabı alıyoruz. Kalan 1 bardak şekeri ve sıvı yağı ekleyip, şeker eriyene kadar mikserle karıştırıyoruz (3-4 dk. ).
Diğer malzemeleri eklemek için mikseri en düşük seviyeye indiriyoruz, karıştırmaya devam ediyoruz
Elemiş olduğumuz una (elenmiş olması önemli) vanilyayı ekliyoruz. Bir kaşık yardımıyla aşamalı olarak unu sarıların olduğu kaba ilave ediyoruz. Mikserin zorlandığını hissettiğinizde yarım fincan gazozu dokuyorsunuz. Unu ilave etmeye devam, mikser zorlanırsa biraz daha gazoz. Orjinal tarifte 1 fincan gazoz ama ben 1, 5 kadar koyuyorum mikserim çevirmekte zorlandığı için. Son olarak ta limon kabuğu rendesini ekleyip, 1-2 karıştırdıktan sonra mikseri söndürüyoruz. Ben limon kokusu sevdiğim için 1 ampul de limon aroması ekliyorum.
Bir spatula ya da tahta kaşık yardımıyla yumurta aklarını sarıların üzerine ekleyip yavaş yavaş söndürmeden iyice özleşene kadar karıştırıyoruz.
Renkli kek isterseniz bir kısmını ayırıp kakao ile renklendiriyoruz. Hazır kek hamurunu yağlayıp unladığımız kaba döküyoruz. İçine isterseniz damla çikolata, kuru uzum v. S eklemek isterseniz önceden unlayın ki kalıbın dibine çökmesinler, hamurun içine koyup karıştırmayın. Hamur çikolata, hamur çikolata sıralayın.
180 derece fırında pişirin. Benim kek kalıbım ve fırınım için 1 saat gerekiyor. Ama bu sure nasıl kalıpta ve fırına göre değişebilir. Fırınının kapısını açmadan camdan izleyin kabarıp üzeri çatladığında kurdan yardımıyla hazır olup olmadığına bakabilirsiniz ( kurdan batırıp çıkardığınızda kuruysa hazırdır)
Fırından çıkan keki bir tabağa kapatıyoruz, bir tahta kaşıkla kalıbın dibine bir kaç defa hafifçe vurup kekin kalıptan ayrılmasını salıyoruz ya da ıslak bir havlu örtüp 5-6 dk. Bekliyoruz. Üzerine pudra şeker eliyoruz.
NOT: Kekte hamur kabartma tozu yok kabarması için yumurta akları iyice çırpılmalı, un elenmeli, gazoz da yeni açılmış olmalı.
AFİYET OLSUN ☺☺☺
0 yorum:
Yorum Gönder