Dızmana (Muhacir Böreği) Tarifi
Kaç Kişilik: 6-8 kişilik
Hazırlama Süresi: 10dk
Pişirme Süresi: 30dk
Malzemeler
- Yarım paket instant kuru hamur mayası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 2 su bardağı ılık su
- Alabildiği kadar Un
Hazırlanışı
Geniş bir kabın içine kuru mayayı ve şekeri koyalım ve ılık suyun yarısını ekleyelim ve karıştıralım. Maya ve şeker eridikten sonra başka bir kabın içine bir miktar un koyalım ve bir kenarına erittiğimiz mayayı dökelim. Diğer tarafına da tuzu koyalım. (tuz ile maya karışımını direkt olarak karıştırmayalım yavaş yavaş un, maya, tuzu karıştıralım) kalan suyu da ekleyip yoğuralım. Kıvamını kontrol edip yumuşak bir hamur elde edince üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
İçi için kırmızı biberi küçük küçük doğrayalım. Lor peynirini kaşar peyniri ve tuzunu da ekleyip maydanozu da ince ince doğrayalım. (içini genelde peynirli veya kıymalı duymuş olabilirsiniz hatta sade yapanlarda var, biz muhacir olduğumuz için annem öyle yapardı :) ama bu sizin dızmananız olacağı için dilediğiniz gibi harç hazırlayıp koyabilirsiniz :) )
Yaklaşık 1 saatten fazla mayalanınca bir avuç kadar hamur alalım ve silindir şeklinde yuvarlayıp elimiz ile uzunlamasına açalım ortasına hazırladığımız harçtan koyalım, rulo şeklinde kapatalım ve İstediğimiz uzunlukta kesip sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye dizelim. Daha sonra üzerine yoğurtlu karışımdan döküp güzelce yaydıralım. (Evinizde varsa kaymak üzerine çok yakışacaktır, bende olmadığı için bu şekilde hazırladım. ) 200 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişmiş olan dızmanamızın üzerine fırından çıkardığımız gibi su serpelim çok az daha sonra üzerini kapatalım. (yumuşaması için) servise hazır.
Afiyet olsun. ;)
0 yorum:
Yorum Gönder