Hamsili Pilav
Kaç Kişilik: 4-6 kişilik
Hazırlama Süresi: 20dk
Pişirme Süresi: 40dk
Malzemeler
- Yarım kilo hamsi
- 2 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- Karabiber
- Pul biber
- 5 çay kaşığı tuz
- Zeytinyağı
Hazırlanışı
Hamsileri kılçıklarından tamamen ayırıp, yıkayıp, tuzlayıp, dolaba kaldıralım beklesin.
Pilav tenceremize yağı ve yemeklik doğranmış soğanları alalım. Soğanlar ölünce soyup, ince ve yuvarlak doğradığımız patatesleri de ekleyip kavuralım. Ardından yıkadığımız ve süzdüğümüz pirinçleri ve tuzu da ekleyip pirinçleri de biraz kavuralım. Baharatları ekleyelim. Salçayı suda ezip pirince ekleyelim. (Bu yemekte salçayı kavurmuyorum çünkü patatesler ezilip dağılıyor.) Pirince 3. 5 su bardağı sıcak su ekliyorum. Altını harlı açıp kapağını kapatıyorum. Fokurdayınca altını az kısıyorum gidip gelip karıştırıyorum ki pirinç ve patates dibe çöküp yanma yapmasın. Bu arada hamsilerin sırtı borcama gelecek şekilde diziyorum. (Aslında bakır tepside daha otantik ve lezzetli oluyor ama ben borcamda hamsilerin görünümünü daha çok beğendiğim için borcam kullanıyorum.) Borcamın yanlarına da hamsileri sırtı borcama gelecek şekilde diziyoruz. Ve pilav tam pişmeden ocaktan alıp hamsilerin üzerine yayıyoruz. Pilavı düzledikten sonra kalan hamsileri üzerine dizip yağlı kağıt ve folyoyla (Yağlı kağıt alta gelecek şekilde) kapatıyoruz. (Tarifin aslında 1 çay bardağı su da ekleniyor borcama ama ben hamsilerin kendi yağında ve neminde pişmesini istiyorum.)220 derece fırında 40-45 dakika pişiriyoruz ,folyoyu ve yağlı kağıdı kaldırıp üzerinin kızarması için tekrar fırınlıyoruz. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder