Güneydoğu Usulü Kıymalı Kuru Dolma
- Kaç Kişilik 12-14
- Hazırlama 30dk
- Pişirme 40dk
Güneydoğu Usulü Kıymalı Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler
- Ölçüye göre dolmalık kuru biber, patlıcan veya kabak
- 1 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet doğranmış soğan
- 4 diş ezilmiş sarımsak
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
- 200 gr kıyma
- 1, 5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı yedi baharat
- Tuz
- Sıcak su
Güneydoğu Usulü Kıymalı Kuru Dolma Tarifi Yapılışı
Pirinci ve bulguru suda bekletip süzün. Kuru biber ve patlıcanları kaynar suya atıp biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve suyunu süzüp soğutun. İç harcı için; bir kaba soğan, kıyma, salça, zeytinyağı, tuz ve bütün baharatları ekleyip karıştırın. Pirinç ve bulguru da karışıma yedirin. Dolmaları koyacağınız tencerenin dibine soğan, havuç, limon dilimi, maydanoz, patates gibi sebzeleri yerleştirin. Böylece dibi yanmaz ve güzel bir aroma verir. Hazırlanan iç harcını kuru dolmalara doldurun. Fazla iç harcı koymayın ki pişince taş gibi olmasın dolmalar :) Hazırlanan dolmaların yarı hizasını biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ben suyun yarısını sumaklı su ile yaptım. Tane şeklinde olan sumakları ince bir tülbentin içine sarıp suda bekletin. Bu şekilde sumak bütün ekşimsi tadını suya veriyor. Sumağın verdiği ekşimsi tadı dolmalarda denemeyi seviyorum. Tavsiye edilir :) Dolmaların üzerine biraz tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı serpin. Porselen bir tabak koyup kapağı kapatın. Tencereyi ocağa alın, kaynayınca altını kısın. Harlı ateşte pişerse içi dışarı çıkar ve dolmalar dağılabilir. Pişen dolmaları iyice dinlendirin. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. Afiyet olsun :)
0 yorum:
Yorum Gönder