Kıyır Kıyır Poğaça
- Kaç Kişilik 4-6
- Hazırlama 40dk
- Pişirme 30dk
Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 2 yumurta (bundan 1 yumurta sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
- 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 paket instant maya
- 1, 5 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Alabildiği kadar un
İçi için:
- Beyaz peynir (ben otlu köy peyniri kullandığım için maydanoz eklemedim, dileyen ekleyebilir)
- Açmak için:
- Sıvıyağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Susam
Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi Yapılışı
Bismillah. Öncelikle sütü ve suyu bir cezvede ocağın üstünde ılıtalım. Ilıyan karışımı ocaktan alıp paket maya ve şekeri ekleyelim ve beklemeye alalım. Yoğurma kabına 1 yumurta sarısı ve iki akını bırakalım, yoğurt ve tuzu ilave edip iyice çırpalım. Sonra mayalı karışımı ilave edelim ve azar azar un ilavesiyle ele hafif yapışan bir hamur yoğuralım (göz kararı yaptım, dalgınlığıma geldiği için un miktarını ölçemedim). En son 1 çay bardağı sıvı yağını hamura ilave edelim ve iyice yedirelim. Yarım saat hamurumuzu mayalandıralım. O sırada içimizi hazırlıyalım. Peyniri ufaltalım. Dinlenen hamurumuzdan elimizi yağlayarak (hamurun yapışkan özelliğinden dolayı) ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve avucumuzun içinde açalım. İçine peynir yerleştirip D-şeklinde kapatalım. Bir kısmını ben yuvarlak ta yaptım. Poğaçalarımızı yağlı kağıt serili tepsimize aktaralım ve fırına vermeden önce 10 dakika daha mayalandıralım. Dinlenen poğaçaların üzerine yumurta sarısı ve susam sürererek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri ve altı kızarana dek pişirelim. Pişen poğaçalarımızı temiz bez serili kabımıza aktarıp üstünü kapatalım. Kıyır kıyır poğaçalarımız hazır. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder