Tatlılar Kurabiyeler Sebze Yemekleri Diyet Yemekleri İçecek Tarifleri Et Yemekleri Bakliyat Yemekleri
9 Şubat 2017 Perşembe

Zeytinyağlı Sarma Dolma

  • Kaç Kişilik 6-8
  • Hazırlama 45dk
  • Pişirme 30dk

Zeytinyağlı Sarma Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr. asma yaprağı
  • 7-8 adet dolmalık biber
  • 2-3 adet patlıcan

Harcı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 orta boy domates
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 büyük boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Nar ekşisi
  • Nane (kuru)
  • Pul biber
  • Tuz (miktarını siz belirleyin)

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz (bir fiske)
  • Nar ekşisi

Zeytinyağlı Sarma Dolma Tarifi Yapılışı

Merhaba,

Bugün annemden öğrendiğim bu tarifi paylaşmak istedim.

İlk olarak yazdan hazırladığımız salamura yapraklarımızı sıcak suda 25-30 dk. bekletelim. Soğan, domates ve biberimizi ince ince doğrayalım. Pirincimizi yıkayalayım. Sarımsakları havanda çok az tuzla dövelim. Doğradığımız malzemeleri ve pirinçlerimizi bir kaba alalım, ardından salça, nane, pul biber, tuz, nar ekşisini ekleyelim iyice karıştıralım.

Dolmalık biberleri temizleyip, patlıcanları oyalım, kapaklarını kesmeyi unutmayın. Yapraklarımızı sudan alıp suyunu sıkalım, bir kere yıkayalım. Ben önce dolmaları dolduruyorum. Dolmalarımızı doldurduktan sonra tenceremizin bir köşesine dizelim. Yaprakları tencerenin kenarına tek tek sıralayalım böyle sarması daha kolay oluyor. Sarmalarımızı da sarıp tencereye yerleştirdikleri sonra üzerine çok az tuz serpip bekletiyoruz.

1-1. 5 lt. suyu kaynatalım. Suyumuz kaynarken sosumuzu hazırlayalım. Zeytinyağı, ekşi, naneyi -dilerseniz salça da ekleyebilirsiniz- bir kasede karıştıralım, tenceremize sosumuzu dökelim. Kaynayan suyumuzu, yemeğin üzerini 2-3 parmak geçene kadar ekleyelim, üzerine bir tabak kapatalım, sarma taşım olmadığı için ağırlık olması adına ben yazdan hazırladığım konservelerden koyuyorum :) Yüksek ateşte kaynayana kadar pişsin, kaynadıktan hemen sonra kısık ateşte kapağı çok az açık kalacak şekilde pişirelim. Kaynama sonrasında koyduğunuz ağırlığı kaldırmanız gerekiyor. Yemeğimiz suyunu çektiğinde pişmiş oluyor.

Afiyet olsun.

  • Blog Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bu Gün Ne Pişirsem Tüm Hakları Saklıdır...
Tasarım Gürhan Korkmaz