Batırık
Kaç Kişilik: 6-8 kişilik
Hazırlama Süresi: 1 saat
Pişirme Süresi:
Malzemeler
- 6 çay bardağı ince bulgur (Düğürcük)
- 1 kilo domates
- 1 tane salatalık
- 1 orta boy kuru soğan
- 400-500 gram tuzsuz yer fıstığı
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 limon suyu ve 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım demet maydanoz
- 5-6 yaprak fesleğen
- Tuz
Hazırlanışı
Üzeri için domates, salatalık küçük doğranır. Soğan ve lahana haşlanıp doğranır. Asma yaprağı haşlanır.
Batırık için yer fıstığı kavrulur ve havan veya dibekte dövülür. (Havan yoksa blenderdan geçirebilirsiniz. Ama havan veya dibekte dövülünce lezzeti ayrı bir güzel oluyor) Domateslerin kabukları soyulup irice doğranır. Kuru soğan minik minik yemeklik doğranır. Salatalık yine minik doğranır. Maydanoz ve fesleğen ince kıyılır. Bulgur derin ve geniş bir kaba konulur. Domates, salatalık, salça ve kuru soğan eklenip yoğrulmaya başlanır. Dövülmüş yer fıstığı da eklenip yoğurmaya devam edilir. Bulgur yumuşayıncaya kadar (Ağza tane tane gelmeyinceye kadar) yoğrulur. Maydanoz ve fesleğen eklenip yoğrulmaya devam edilir. Tuz, nar ekşisi ve limon eklenip karıştırılır. Sulandırmadan önce biraz mercimek köftesi gibi köfteler yapılır.
Yavaş yavaş soğuk su eklenip karıştırılır. (Su yavaş yavaş eklenmelidir. Kıvamı koyu kıvamlı olmalıdır. Sulandırılınca tuzu azalabilir tuz ekleyebilirsiniz. ) Kaseye konulur. İsteğe göre domates, salatalık, haşlanmış soğan, asma yaprağı ve lahana eklenip içilir. (Çok soğuk sevenler buz ekler)
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder