Tatlılar Kurabiyeler Sebze Yemekleri Diyet Yemekleri İçecek Tarifleri Et Yemekleri Bakliyat Yemekleri
7 Şubat 2017 Salı

Mahluta Çorbası (Şorbe Malxuta)

  • Kaç Kişilik 12-14
  • Hazırlama 5dk
  • Pişirme 45dk

Mahluta Çorbası (Şorbe Malxuta) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı döğme (aşurelik buğday)
  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • Yaklaşık bir su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 dolu yemek kaşığı kavurma yağı ve kemiği (yoksa 3 yemek kaşığı tereyağı)
  • 1 yemek kaşığının çeyreği biber salçası
  • 1 yemek kaşığının çeyreği domates salçası
  • Pul biber
  • Kekik
  • Tuz
  • Acı kuru biber(acı tercihe bağlı)

Mahluta Çorbası (Şorbe Malxuta) Tarifi Yapılışı

Sitedeki birçok mahluta çorbasına baktığımda bizim yaptığımızdan oldukça farklı olduğunu gördüm. (Benzeri vardı ise de ben görmedim. ) bu nedenle, soğuk kış günlerinde oldukça severek yediğimiz bu çorbayı yapınca paylaşmak istedim. Bizdeki söylenişi de farklı. Burada mahluta deniyor; biz malhuta diyoruz. Hatta h sesini gırtlaktan gelen bir h şeklinde söylüyoruz. Kürtçede bu ses x harfi ile yazılır. Bu nedenle öyle yazdım. Kim bilir belki de isimleri benzer olsa da farklı iki çorbadır. Sonuçta bu güzel çorbayı burada sizlerle paylaşmak istedim. Gelelim tarife.Döğmeyi, mercimekleri yıkayıp pişirme tenceresine koyun, üzerini dört-beş parmak geçecek kadar su koyup pişirin. Ben düdüklüde yarım saat pişirdim. Piştikten sonra haşlanmış nohutu ekleyin. (Ben buzluktan çıkardığım haşlanmış nohutu kullandım. Eğer yoksa, yarım su bardağı nohutu akşamdan kaynar suya bırakın sabaha kadar şişsin. Şişince bir su bardağı olacaktır. Çorbayı yapacağınız zaman döğme ve mercimeklerle birlikte haşlayın. ) Azalan suyun yerine üzerini üç parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. Ocağa koyun. Altını kısın, ağır ağır kaynamaya devam etsin. Öte yandan kuru soğanı küçük yemeklik doğrayın, bir tavada yağla birlikte ölüştürün. Salçaları, baharatları ve kuru biberi elinizde ufalayarak (kurutulmuş olduğu için elde kırılıyor zaten) yağa katın; birlikte kavurun. Kavurmanın kemiklerini de katıp bir iki karıştırın. Çorbaya dökün. Bir-iki kaynar gelince ocaktan alın. Yanında turşu veya kuru soğan ile doyurucu bir öğün olarak afiyetle yiyin.Afiyet olsun.

  • Blog Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Bu Gün Ne Pişirsem Tüm Hakları Saklıdır...
Tasarım Gürhan Korkmaz